Tuesday, 25 December 2012






wish me luck.
do pray for me ok?
i'm struggling sriusly *keh3*
thank you ! 

assalamualaikum
k bye.. =) 

Monday, 24 December 2012

so true !

assalamualaikum...

ada sehat? semoga sihat2 selalu ye. kalau sakit, jumpa doctor, mintak mc. kan? nak mc ja kan? bukan nk ubat kan? ok 'kan'. poyo je nii suma soalan..

btw, mesti suma pernah kena tanya soalan pasai relationship status kan?
tayah nak pikir... angguk ja . terima kenyataan...

zaman sekarang.. asyik dok pikir relationship ja... n of kos i am excluded. harharhar

kalau laaaa.. kalaaauuuuu some one ask me,  i will choose this one.

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/



kehkehkeh. then what bout u? mesti ramai dah taken.... fineeeee ~~~ 

thanks for ur tyme. see ya. =) 

*again. this one also been scheduled for a long time. hihi* 

Saturday, 22 December 2012

this is what we call statistic

assalamualaikumm ...

first of all.. teringin sangat nk buat entri kpd sesapa yg berminat dgn maths...
bukan entri utk menguji minat anda terhadap math.
bukan jugak entri utk tgk kesetiaan anda thadap maths.
bukan entri utk melihat sebijak mana anda dgn maths.
tapi entri utk kenalkan erti matematik yg sebenar.
dan kembali lah sedar bhawa kaitan maths dgn nombor adalah sgt jauh. yeahh ~~
ecewah boleh tahan berfalsafah jugak kan ?

statistik atau nama manjanya "stat" yg dulunya lukis2 table, lukis graf boleh dpt 12 marks free2 ja.
tabulate data. plot2 graf. igt lagi?
kn?

tp malangnya sekarang.
sungguh ....

setiap kali tgk soalan stat..  it was like...




dan percentage utk anda mnjawab soalan 1 dengan betol adalah senipis kulit bawang.

stat tak susah sgt. tapi perlu teliti. dan utk teliti, anda perlukan masa yg sgt bnyak untuk transfer data dgn betol.

dah transfer, pengiraan pulak.
lpas pengiraan, pikir pulak utk buat conclusion dan menjawab soalan.

tahukah anda bahawa saya memerlukan 30 minit utk 1 soalan? paling laju utk yg tak perlu nk pkir dah, lpas tgk soalan terus buat, ada laa dlm 20 minit.

dan ada 10 soalan semuanya dalam paper final.

dan 10 x 20 = 200 minit = 3 jam 20 minit.

dan masa utk menjawab hanya 3 jam? termasuk tulis nama? termasuk tulis ,liquid,tulis, liquid.?

terima kasih .... jumpa lagii ~~ =)



*btw, this entry was scheduled. thanks again.

Thursday, 20 December 2012

2 weeks to go

assalamualaikummmm ~~~~

hai. long tyme no news kan? kan? eww bajettt... news sangat. ok fine..

nak cerita apa ya? meh laa dgr kisah mengayat hati nihh..

i've been the very busiest person this sem seriusly.
no i mean, the very busiest sem. mcm lebih tepat cket kan? eh?  abaikan..

dah abeh dahhh suma kelasss ~~ esaimen, test, quiz, project, no more. no more.
the best thing is. my last test, test statistic... ari selasa ritu.. but then, lecturer ckp siap sedia utk the next esaimen ari jumaat nih... jumaat nih adalah permulaan utk study week tahu? so i pown get confused.. nak study ka buat esaimen nih? for me, esaimen n study are two different things.  tapi takpa lah. org kata terima dgn hati terbuka. kan? husnodzon itu penting.. ehem.

ok dah setel last test ari selasa. esaimen akan dapat hari jumaat ni. nampak tak? nampak tak yg hari rabu n kames tuu freee??? haa gitu kaedahnya.   gunakan peluang yg ada! memandangkan jadual final jugak sgt memberangsangkan, jd kami budak2 maths nih buat keputusan utk berhapy-go-lucky dulu..

so ari selasa, right after submit paper statistik tuu, terus masing2 siap nak gi maen boling. smgt... tapi soalan stat tuh memang susah tahap maksima lah. tu baru test, aku rasa final nnt ak bg kertas kosong ja kot? ok lupakan sbntar.
abeh ari selasa, setel.

ari rabu, tido ja separuh hari tuu.. claim balek yg sebelum2 ni dok bersengkang mata. pastu hari2 kelas pukul 8 pagi... mmg zombi lah hari2.. ari rabu tu kelas da cancel suma, da abeh silibus lah katakan.  pastu ptg tuh wat sikit projek matlab yg tak siap2. pastu malam tuuuu pesta penangggg ~~~~ first tyme pi. dah malas nk cita best ka tak pesta penang tuu. target entry ni 4 baris ja. tiba2 jd 40 pages. heeeee

tp kan eloknya, tayah pegi laaa pesta penang tuu.... tak rugi pown. keh3....

so dengan ini saya mengisytiharkan minggu ini ialah minggu study ! say no to class ! yeahhh...  *kurang siuman agaknya ya ya. inilah akibat stress sgt*

so this is my jadual exam..


not so bad an? oleh itu, saya memohon kpd anda semua yang bersimpati, sila sumbangkan sumbangan anda ke maybank.. eh?
mksudnya... doakan saya okeyy? semoga sy sihat sepnjang study week + exam week. semoga sy tenang, semoga sy reda dgn apa pown soalan yg keluar nnt. dan semoga sy dpt berikan yg terbaek... terima kasih suma.. terima kasih... *nangis*

bye, xoxo.. =P

Thursday, 22 November 2012

what do we do?

assalamualaikumm....

apa kabar iman? semoga semakin mantap iman yg ada in sha Allah..

tanak banyak cakap, hati masih lagi tersentuh dengan peristiwa yg belaku di gaza.
hati masih lg tersentuh dgn usaha pihak universiti sains malaysia.

@ stadium usm kampus induk, 8.30 pm

alhamdulilah. alhamdulilah. alhamdulilah. sungguh tersentuh dgn usaha yg dilakukan. tabik spring dgn pihak pengurusan yg berjaya menjayakan SOLAT HAJAT PERDANA untuk gaza.
tahniah sebab semuanya berjalan dgn lancar, tanpa sedikit cacat cela di mata kami. 
pengisian yang mantap, tempat yang selesa. 

kami kat usm ini bukanlah tadak masjid utk solat di masjid. bukan ye kawan2..
tp ini adalah 1 usaha utk membangkitkan smgt yg ada. 
n bila adanya ceramah, org2 di luar, sekitar usm pown boleh dgr skali. kalau dlm masjid, just org yg kt dlm saja boleh dgr. rugi lah.
n bila buat kt tempat mcm ni, bukan org Islam sj yang boleh hadir, non-muslim pown boleh. 
dan kami juga percaya, andai org2 kafir melihat bersatunya umat Islam mcm ni, pasti mereka takut. 

solat ni juga berlangsung di dua kampus usm yg laen, kampus kejuruteraan kt nibong tebal dan kmpus kesihatan kt kubang kerian. 

lagi sekali tahniah utk pihak usm. dan tahniah juga kpd naib canselor yg dtg, support, duk atas rumput semata-mata nak solat hajat n dengar ceramah mngenai gaza. 

in shaa Allah, kalau ada masa, akn sy kongsikan cerita mengenai gaza ini. 

kami dah mulakan tanggungjawab kami..
harap-harap dapat mmberi smgt utk org laen jugak! 
perhatian, doa dan wang anda sgt diperlukan mereka ....
memang doa itu satu senjata penting. 
tp usaha diperlukan utk menyampaikan senjata trsebut..
jd apakah usaha kita?  =) 

thanks..

-missa-  

Sunday, 11 November 2012

today is sunday...

assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh...
alhamdulilah. alhamdulilah. alhamdulilah.
segala puji bagi Allah..

Allah bagi kita hanya satu hati. tapi macam2 perasaan yg timbul.
sampaikan susah nak kawal.
Allah bagi kita satu akal. tapi macam2 yang kita boleh fikir...

maka ya Allah, kuatkan iman hati yg kecil ini, supaya dia hanya ingat pada yang Esa.
tetapkan akal fikiran ini hanya untuk ke jalanMU.
kuatkan akal dan hati ini untuk mengharungi semua ujianMu.
aku percaya, Engkau sentiasa ada.
ampunkan aku yg lalai ini ya Allah. ampunkan aku yang berdosa.

i have to be strong... 



is the only way ...  because... 


and i know.. 


that's why i have the only Allah SWT. 
thank u Allah for giving me chance to have everyone around me at a moment.
and i hope i will be pleased if You have to take them away some day 
because they are all YOURS. 



sekian. wallahwa'lam.. 

thanks for dropping by =)

Thursday, 20 September 2012

before we're going




assalamualaikum...

warghhhh ~~~ * menggeliat.
erk? burok benor perangai anak dara sorang nii..
okey, as we all know, this week is convocation week for usms' 
i don't know about other universities laa.. 
i just know bout my uni because i'm not that 'rajin' enough to take care of others. hohoho.

what am i talking about? why am i using this broken2 english?  
speaking laa because my feveret lecturer never speak malay u kno.
u know what's my lecturer's name? 
his name is DR.AHMAD LUTFI AMRI RAMLI. 
doctor okey, doctor. if the doctor at the front of his name, ofkos he's taken his phD right?
okey, i know, other lecturers also got the doctor, prof at the front.
but the special case is.. he's just in his 20's u know ! not 30's yet ! and his already got the title?  and i mean, rare kan for a malay, guy, phd? in usm.. again. in usm. i know there are a lot of successful guyss out there. i know. but this one is really different lah. 
a lot of the students, i mean my coursemate were 'gila' at him.. no one skip the class ! siap dapat extra students lagi sbb ada student dr course laen yg datang join kelas kami semata-mata nak usha my lecturer??? girlssssss ~~~ always excited like that when they see the handsome2 people.. dah ada phD, single.. engish macam angin.. *mata bersinar-sinar*
disebabkan ramai sangat yg minat kat lecturer nihh.. so i pown just sit at the back for every lecture because the chairs in front were already fully booked. serius over budak2 niii.. ke i yg over menaip? hahhaha.. watever lah kan.. but i'm very sure that i will see him for every things yg i xfahamm.. sebab he's really open n sempoiiiii... 

actually tadi kita cakap pasai convo kan? 
so, mggu nii mosttttt of the classes had been cancelled.
and im very borink right now,
nak keluar pown, bas usm tadak.. bas semua retired sbb masa convo, jalan jammed !!
so we have to walk..
bukan dekat wehhh.. baek dok kat bilik sampai muak ngadap laptop. 
thats why i update my blog. ngehehee

just telling u guys, yg before kitorang *'kitorang kau. kl sgt !* masuk uni masing2 balik..
we have a dinner together yg ntah bila lagi akan ada moment mcm nii..
kalau pnjang umur, next year lah kot?
so walaupun sgt kesuntukan masa, kami cuba berikan de best shot ! insyaAllah..


here's some pictures.. taken by me !! yeah ! that's the point. 





daging masak merah.. yummy !
telur dadar pown kena snap jugakk. nnt kecik hati dyaaa..
kangkung belacan kan? ntah laa.. order sbb ada dlm set tuu.. sebagai pghias meja. hahaha... sorang pown tak mkn kot? ops..

siakap tiga rasa. mmg terbaekkk !!! 
tomyammm ~ my feveretttttt ~ tp xsmpat mkn sgt sbb dah kenyang....... 


sedap laa jugak mkn kat tempat nii.. plus, kami semua mmg tgh lapar. so? mmg licin laaa.. set nii mmg untuk 4 orang makan.. kiranya mcm comel2 laa sbb kami pown 4 orang je ye dak? dan yg paling pentingggg... harga sangat berpatutann !! rm 50 ja satu set nii utk semua menu di atas dan termasuk lah air orennn ! erk, sory laa gmbar air oren tada.. over lah kan kalo smpai air oren pown nk amek gmbar? ohh btw, kami makan kat arau.. lupa plak nk bgtaw tempat td. hihiks !

lepas penat mengunyah, perut pown kenyang, kami decide nk gi snap2 picturesss dulu.. syarat tmpat yg nk pegi haruslah ada lampu bnyak2 ! ingat kat perlis nii takda tmpat menarik? pleasee laaa.. bnyak okey, cuma kami yg taktahu nk pegi mana dulu. come on perlis.. hahaha

fify, adlin,masitah.

i'm in the middle and i do love blur picture. muehehehe
and lastly, noney at new zealand, praying that u'r fine and success there insyaAllah.. 

we're all five together. hope this relationship till jannah.. bukan kahwin ja nak ke jannah kan.. heeee ~ insyaAllah.


cukup lah sikit2 kan... ni ja laa antara gmbar yg smpat amek sbb kami suma status belum berkahwin, JADI, sifat takut utk berada lama2 di luar pada waktu malam agak tggi. ditambah pula dengan value kewanitaan yg ada, purse sorang sebijik, camera sorang sebijik, i phone sorang sebijik kami pegang kat tgn, *over saja part iphone tuu* n kereta 2 bijik yg harus kami jaga... jadi semuanya agak kurang sistematik dan kalut.. cewahh. mcm drama kan? yeahh.. cuma bezanya drama slalu ada konflik. dan kami xda elemen2 tersebut.


thanks for dropping by and spent ur tyme ! =)

till then, wasalam.







Tuesday, 11 September 2012

bukan alasan tapi kenyataan

assalamualaikumm....
terima kasih pada yg menjawab...


mood : santai
story : diri sendiri 
kata ganti nama : missa ( sopan cket rini ) 
motif : suka-suka

fuuh mata dyaa... mmg relax laa ! 



selalunya missa mmg ada masalah bab nak intro. so make it simple. ingat, simple tuu ringkas. pinple tuu jerawat.. ok, ada beza.. so, kira nii lah intro untuk entri kali nii.. ngeh3.... agak sempoi kan? *bulatkan mata mintak persetujuan.. trima kasih sebab snyum dan angguk...

haaa... ingat nak update pasai raya rituu.. tudiaaa... keluaq dah loghat utagha diaa... paham kot kan? ok sambung balek, raya ritu mmg raya sungguh laaa. okey2 sebelum masuk bab raya.. missa cuti sem hampir 3 bulan kan ritu. kan? kan? mula tuuuu memamng niat nak update blog hari2 nihh.. niat tuu mmg humble n innocent ja kaannn.... tapi bila dah start cuti... 2 mggu untuk cover tidoq, n tgk tv jaa. abeh suma drama sapu. tido pown kalau boleh depan tv.. even kat uam hada wifi, tapi still laptop letak tv.. baju2 n barang semua terususn rapi dlm beg lagii.. ada laaa setengah2 yg dah kemas.. yg dlam beg, biar dulu dlm beg... nanti kang semak plak tatau nk letak mana dah barang2 tuuu..

ok dah. pastu 2 bulan tuu missa keja partime. 1 bulan tuu keja kat kafe uitm.. pukul 10-6 jadi cashier. malam plak kul 7.30- 11.30 keja kat kedai makan depan umah.. dekat jaaaa.. bleh jalan kaki balek semayang suma. ngeh3... pkerja kesayangan tokey nihh.. pastu setel laaa..
1 bulan lagi plak keja kat shoping complex jd promoter .. masa nii bulan puasa taw. mula tuu igt tamau keja.. tp dah akak tuu mcm desperate perlukan pekerja.. so, missa dgn baek hatinya pi keja situuu.. tapi ada syarat.. mesti syif pagi jaa sbb malam nak traweh kan... syg plak nk tggai... so company tuu terima. then setel laahhhh... 9.30-7 keja. mlm 8-11 teraweh.. balek tidoq, kul 4 sahur.. macam tu lahhhh hari2 smpai raya... baju raya pown xsempat beli kaannnnnnn..... missa tahuuu rmaai kata i'm workaholic.. keja macam ada anak 8 laaa... bla bla bla... but by the way, i take it as a compliment.... tq. hohoho..

lepas raya baru beli baju raya... keh3.... nak jugak baju baruuuuuu ~~
sebenarnya cerita panjang2 kat atas tuu nk cakap.. tu lah alasan why missa lama dah tak berupdate.. wifi pown dah bersarang sbb jarang guna... so wifi kat umah mcm dah nak memberontak... naseb missa cepat2 pujuk... hahahaha

so, here we come part raya.... raya besttttt !!! alhmdulilah sempat raya lagi tahun nii... tapi sedih sebab sattttt ja ramadhan .... huhuhu...

lepas raya....... masuk uni balekkkkkkk... sem baruuuu... 2nd year studentttt... ada juniorrrr... dah takleh manja-manjaaaaaaa.... dah kena jadi kakakkkkkk....grrrrrr....

ok cerita sebenarnya kannnn...
jari niii dah penat menaip.. takat nii je la entri utk kali niii... ya ya.. anda suma dibenarkan tepuk tgn sbb dh nk smpai penghujung entri.. and nampaknya entri untuk raya mgkin bulan hadapan atau pun gabung ngan raya korban nanti.. atau mungkim jugak cuti sem yang akan datang baru diupdate... hahahahhaha....

cerita sem baru nii? mungkin jugak next entri selepas entri di atas.... like my lecturer said... " u all ni kan busy people".. yeaaa... busy people sgt... buat apa tatau laaa... so kemungkinan besar jugak.. new sem tahun depan baru update.. keh3... at least im being honest right?

sorry for mistakes.
thanks for reading.... if read..
have a nice day... see u again..

*mmg fail buat intro n ending... ketuk dahi sndiri... dush2.. dua kali cukup ... hehehhee.
peace.

assalamualaikum

Tuesday, 24 July 2012

still

aa assalamualaikum..

hai.. lama xjumpa kan?  rasa malu plak.
okey dah gedik cket2...
actually this blog is still still still under construction.
hah. construction sgt.
rasanya its too obvious kot kan?
srius tada idea.
so, any idea?
perah otak. perah otak.

sorry, im very busy.
doing a lot of works seriusly.
mula tuu malas sangat nak keja kan.
sekali mai keja bergolek2.
sampai takleh tepis.
bukan nak carik duet sangat pown sebenarnya.
tp bnyak pihak yg terdesak memerlukan tenaga dari si kerdil nih.
huuu..
terima kasih ya Allah  sbb dah pinjamkan tenaga utk sy.
semoga berbaloi semua pengrbanan.
semoga banyak pihak yg diringankan tugasnya dgn kehadiran si kerdil nii.

tak terlambat lagi kan ?
nak wish..

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK.


SEMOGA DIBERKATI SEGALA AMALAN DAN IBADAH INSYAALLAH... =)

thanks dear..

Tuesday, 10 July 2012

i trust...

assalamualaikum...

how guys? long tyme no see? hehehe..
actually. this post i've scheduled it .
so, mungkin agak tak masuk dgn entry sebelum, atau selepas nya.
tapi tapa. semoga maksud yg ingin disampaikan tuu. sampai.
ada okey?
heee ~~

just read n feel it. ecewah. =)


thats all. i do. trust this.
thanks you. =)

Monday, 18 June 2012

bosan?

assalamualaikum..

ya. sebenarnya. tadi memang melonjak lonjak, membuak buak semangat sangat nk update blog nak bagitau satu dunia yg budak pure mathematics usm dah abeh jawab paper further linear algebra petang tadi jam 5.15 petang. yang mana merupakan last PAYYYYYYPERR ~~

tapi ak balik bilik ja.
tengok keadaan bilik yg dh mcm apa2. hampir tiga mggu ak abaikan keadaan sekeliling bilik ak. *over sgt.

ok. *tarik nafas.
sebenarnya ak taklarat nk cerita panjang dah selepas penat berhempas pulas mengemas dan seangkatan dengannya.
ak cuma nk tahu. korang bosan tak?
rasa stres study bg yg tak abeh exam lagi?
rasa mcm dah takboleh nk senyum?
rasa mcm ... mcm2 lah.
ak ada satu bnda nk tunjuk...

silakan

tengok

bawah.

*nmpak dak tgh exhausted sgt skrg?
....
........
......
.......
.......
.......
.....

tadaa !!



lawak tak? lawak tak? okey mesti mcm tak lawak sgt bg sapa yg penah tgk. ataupun korang2 mungkin dah takda sense of humourrrrrr ~~~~
ak gekak guling2 kot tgk gmbar nihhh,... hahahahaha ~~~ 

ok dah. tu ja. selamat bertension2. beta nak berehat.. hohoho

ps : jgn lah stres2 sangat okey org di luar sana. trust yourself. believe in ALLAH. He's planned well for us insyaAllah... 

doakan yang terbaek semua ~~~ 
sekarang masa untuk bertawakal.

sekali lagi. ak rela, reda dgn apa saja yg ditentukan. kerana ak tahu itu adalah yg terbaek. 
semoga org sekeliling ak juga begitu. insyaAllah. harapan ak bukan nk kecemerlangan. harapan ak cuma satu. tiada yg kecewa dgn ak. =) 

thanks dear reader(s) .

Tuesday, 12 June 2012

titas

hai assalamualaikum.

sikit perkongsian.

tadi konon search utk titas.
cara2 atasi islamophobia. taw islamophobia tuh apa?
mksudnya fobia terhadap islam. hohoho...
dalam sedang dok search cara mengatasi.
aku terbaca.

ketika ditanya Rasulullah SAW tentang apakah perkara paling buruk yg pernah berlaku thadap baginda.
baginda menjawab, ketika di Thaif, apabila baginda tidak dibenarkan utk mendapatkan perlindungan. dah laa xdpt perlindungan. spnjang perjalanan pulang, baginda dilempar batu2 sehingga berdarah2 muka semua.
dalam perjalanan, baginda ada diiringi awan yang meneduhkan baginda di padang pasir tuu.
lalu malaikat jibrail berkata " Allah mendengar setiap penghinaan trhadapmu wahai Rasulullah, Allah mengirimkan malaikat penjaga gunung utk mnjagamu"
lalu malaika penjaga gunung berkata "seandainya kamu meminta utk ak terbalikkan gunung2 ini ke atas kaum yg telah menghina kamu td, akan aka laksanakan."
Rasulullah menjawab "jangan. sesungguhnya mereka tidak mengetahui". dan Rasulullah SAW berdoa supaya Allah membukakan hati mereka.

tersentuh rasa.

lagi satu yg ingin ak berkongsi.

rasanya semua tahu yg nabi kita, nabi Muhammad SAW pernah dibaling dgn najis setiap kali baginda lalu di hadapan rumah seorang kaum Quraisy nii.
tapi satu hari, tadak org baling pown.
Rasulullah hairan, mana pi yg slalu baling nih?
*ya Allah...
lalu baginda bertanya, di manakah pergi nya dia tuu?
org menjawab bahawa dia (si pembaling tuh) sakit.
Rasulullah SAW masuk dan melihat keadaannya dan terus mendoakannya. tanpa sedikit dendam.
akhirnya, dia memeluk Islam kerana sifat mulia Rasulullah SAW.

di situlah sebenarnya keindahan Islam. tak perlu keluarkan modal pown. hanya contoh yg baek diperlukan.

jadi sebenarnya salah siapa bila Islamophobia ini wujud?

dan apa aku nk jawab masa exam nanti kalau ditanya? pakai hentam sajalah jawabnya. hhohohohoh.

pray for me yea frens... =) thanks.

burok sgt?

hai assamalualaikum.... 

burok kan blog ni?
sekali lagi direct terus. maleh nk wat intro pnjang2. 
aaa.. tuan blog sendiri pown dah mnyampah tgk blog nii. 
rasa tak sabar nak buat baru.
*cliche sgt. 
exam lah dulu aqilah ! baru abeh satu paper dah plan nak honeymoon,
dah list benda apa nk buat masa cuti.
sungguh kuat berangan.
*tampar diri sendiri. *hantuk kpala kat dinding. 

sabar2 yer. pada yg dah sakit mata sangat tgk blog burok nii
akan di re'design' !!! tak sabarnya ! 
ehh, sukahati  i laa nak excited lebih. 
ni gara2 malas nk study laa nih, dasar mak mandir. 
yeah. u guys noticed? asalnya pak pandir. 

haih bila laa ak nk improved skil ak nih.. 
nak edit gmbar pown tak reti. 
asal cuti ja tido makan tido makan. jalan2. tada input langsung.
okey dah laa merapek sikit2. 
i kalau dah menaip, bukan reti nak ada fulstop.
 bye2...

nantikan tau.. 

*Aku rasa mau makan setahun, kuikui. tapa ! niat tuuu penting. peace ^_^V

Monday, 11 June 2012



*tension jawab paper calculus tadi. tapi saya puas hati. bukan salah saya tak study. tapi salah soalan yg susah sangat. yay ! maaf. saya hanya sedapkan hati saya sendiri. sebarang ketidak setujuan tidak diambil kira. hahahha ~ kejam ! * 

Sunday, 10 June 2012

seriusly..

assalamualaikum..

here there are..
serius cuak.
serius takot.
serius ketaq.
serius tak pecaya kat diri sendiri
serius rasa nk duduk bawah meja.
serius rasa.... nak bagi cepat abeh. hehehhehe
and seriusly rasa nk menangis. aaaaaaa ~~~~~
eh, tu menjerit. sory. waaaaa !!! ~~  aa baru btol nngis. hehe
pabo. * korean lah sgt~~

doakan ye reader(S) ... terima kasih ~ kamsahamnida.

dush. gap sangat tak cantik. tapi ok laa.. abeh cepat. hehehe.. 

ya Allah. permudahkanlah untuk kami semua. semoga apa pown yg terjadi, kami tetap bersyukur dan reda dengan ketentuanMu. sesungguhnya kami hanya berusaha. seterusnya, Engkau yang tentukan.
andai bukan di sini rezeki kami, semoga yg laen turut memahami. semoga semangat ini terus kekal. 
jujurnya, aku tidak takot untuk dipandang rendah, untuk gagal dalam mengecapi kejayaan sementara ini. ya. kenapa yang sementara ini dipandang tinggi. kenapa kejayaan ini yg dijadikan ukuran. kenapa sampai ada yang sanggup bunuh diri . kenapa seolah2 ini pengakhirannya. . sungguh aku tak faham. 

bagi aku, aku lebih takot, aku gagal di akhirat kelak. kerana kegagalan itu kekal abadi. dan tidak boleh 'repeat'. 
tapi apakan daya ku. aku harus memenuhi tuntutan dunia yang sementara ini. 
bukanlah kejayaan yg aku impikan. tapi ilmu yg akan digunakan. 
ilmu yg bakal disampaikan. ilmu yg akan dijadikan bekalan di akhirat kelak.
semoga kami berjaya membawa nama Islam ke atas. semoga kami tidak lalai dan tidak tersalah niat dalam mengejar kejayaan dunia semata-mata. malah turut mengejar akhirat. . amin ya rabbal alamin. 

kejayaan itu milik Allah. 


-missa-

Wednesday, 6 June 2012

the moment

assalamualaikum..

yeap, ak tgh study week.
amboi. straight to de point sungguh.
yalaa.. tension konon,. heee
paling seksa bagi  ak ialah study week lah.
sbb aku tak suka, tak pandai nak study.. waa ! ya Allah. help me.
seriusly, i donno where to start, how to begin.
what shud i do? ottoke?
yeah. benci study week. exam je lah terus.. abes cerita. kakakkaa ~~
*maaf. hiraukan kebingungan saya.  sesungguhnya saya tak suka satu penantian yg menyeksakan. hoho.
tgh2 study week,
teringat zaman kat puncak alam dulu.
sikit pown tak terasa tekanan.
ya. ak mmg jenis relax badak.
tp bila dh dpt result, mulaa laa nk nyesal. "why dont i study properly ??! "
ish, sungguh drama dan sadis.
org laen sibuk study, p jumpa lecturer. p library yg cantrek lagi indah mempersona.
aku?
kat bilik, ngadap laptop, ngadap katil. ngadap makanan.
yes, study week dulu tyme asasi kat puncak alam aku naek 4 kg. see how hard i'm studying?
kali ni ak taktahu brapa kilo pulak ak tempah?
bila dah teringat kt puncak alam.
mula lah otak dah tak boleh nk study.
i miss the moment there very very very very vvery very very very very very very very very very very very very  much ! *Ak pown tak sure brapa bnyak copy paste.

to my dearest ex-roomate,
NURHANIS ZAMSHAH. i miss u sooooo sooooo sooooo much...
but u please. dont call me, dont text me, coz i donno what shud i tell u first. =')
all the thing that i want now is just to have that moment again. with u.
or at least. a day with u. huwaaaaa !!!!!!!!
im thinking about the tyme that we can meet each other again.  and i cant find one. i mean the suitable one. tension taw tak.
yalah, i cuti. u study. u cuti, i plak study. bila raya, u balek kampung, then u balek, i plak balek kmpung. huuu ~~~~~ dgn sound background nih ? sapa buh sedih sangat nih??  T-T

love u hanis. thanks for being a good/best/understanding/lovable/so on n so on fren for me. =) 

our messy room during study week. with u. again. a smile =) 

enough aqilah. 
that's all for today. haha. mcm mengajar budak2 plak.
hope u'll success in ur way nurhanis. 
my doa always with u. 
thanks for accompany me at least for 1 year. huu ~~ 

n to other lovely girlfriends, of course i miss all of you too <3 
fighting ! suma tgh struggle hard nih kan? hee. gudluck all ! 

till then, see yea. 


Saturday, 2 June 2012

strong ~



totally true right? =)
haih. bnyak sgt dugaan... ok2. mana da mngeluh. lepas nafas jaa.. hehe

ps : happy to see that.. hope it'll last forever or at least, there's nothing to do with me anymore. 

that's all. assalamualaikum.. 

Thursday, 24 May 2012

assalamualaikum..

21st may. yaa. harini burthday kwn aku... kawan lama. hehe. even lama tak jumpa, tak contact. ak igt lagi tarikh nii n takan lupa kot.. sbb dh mmg terpatri. cewahh. nama dya farhanim. burthday dya sama ngan bf dya. so sweet dan sgt kebetulan. hehe... nk wish. but donno how to wish. yeaa.. xckup effort nk wish. dlm blog pown jd lah. n dya taktahu pown ak ada blog rasanya. hehe

cerita hari ni.. 21st may. ak taww... skrg dh lpas. ak schedule kan entri nii lewat cket. sbb ak baru je update smlm kan ? yakni 20th may. ceh. berkira btol. hehehehe.... mesti laaa berkira. tak best laa ada dua entri dekat2. erghh. awat ak poyo sgt nii. humh. menyampah.

kelas ak pukul 10 am. ada listening test siap. sbnarnya td ak bngun awal. tp ak tatau knapa ak siap lmbat sgt... hohoho. mcm tuu laa bila bngun awal. jadi lengai. taw lengai? search kamus dewan. trima kasih. heeeeee. haa smbung. pastu ak kalut2. 9.45 bru nk tggu bus. pjalanan dlm 30 mnit utk ak smpai klas.
okey skip lah suma tuuu.

point dya. ak nak bgtaw yg tadiiii.... dalam bus... ada bnyak seat kosong. slalunya, kalau pmpuan, takan dok tepi laki. n lelaki, xkan dok tepi pmpuan. wlaupun tpksa bdiri. sopan kan? slalunya lah. tp td tiba2... seat sblah ak kosong. fine laa kosong. bnyak lg seat kosong. tp smua nya pmpuan  yg duduk sorg2 tuu. means. susah laa kalo llaki nk duduk kan? ok. stret to de point lah. td ada mamat dok tepi ak. jam dya kaler biru. sangat cantek ! ak tak tgk laa sapa dya. tgk gitu2 ja.

dalam hati dok kata. sapa laa mamat nih? he's quite big. atau lebih sopan ckp yg dya tuu toughhh. msti ahli gym nih. hehe. smpat lagi kan aqilah? haa. n krusi tu kan agak smpit. hampir bsntuh gk laa. ak nak elak kan terasa plak. elak je lahh... ak trus mngecilkan diri sekecil mgkin. *kecik lah sgtt.* ya Allah. ak cuba blagak cool. xkan nk ckp "jgn dok tepi sayaaa". bajet sgt kannnnn. so, aku kira darurat laa. hehe. pastu smpai laa kt kelas ak. n ak spatotnya trun. masa tuu ak pusing tgk mamat tepi ak. eh, mcm penah kulihat. siapa ya?? tahi lalat dya sgt obvious dan comel. erk? astafurilahalazimm... cpat2 tgk bawah. "excuse me, nk trunnn.." dya ckp. "soryy..." yaa. bukan lah sbb dya tanak lpaskan aku dr sisi dya. tp sebab takmuat pown kalo ak nk kluar. so, tpksa tggu dya bngun dulu, smntara nk tggu dya bngun, lama gk laa amek masa. smpat ak usha blackberry dya. "eleh mamat nii. bajet ja. " eh, pastu prasan ada wallpaper gmbar dya lah kot. pastu ak trus kata. mmg sah laa ! mamat nii ak mcm kenal.  last2, dya bngun. smbil lagi skali ckp. "sory awakk". then i said "its okey. its okey." smbil snyum blk *nsem gak mamat nihh. ehem* n ak pown control macho, ak trus blah. 10.20 dh kot masa tuu. test kot !!! warghh. elok2 trun bus ja. ya Allah !!     botol air n fail ak. smua bnda yg ak pegang td ak tggal. dush ! nk patah balek naek bus stg kang lambat. tak pown stgi si mamat tuh prasan ak nk amek gmbar dgn dya ka apa.

arja lee. dya nmpak lebih smart/segak di luar. hehehe. 


point dya ak nk ckp bila ak blk dari kelas ja . ak trus search nama arja lee... yaa. dya mmg arja lee. arja lee yang dk tepi ak tadi.. patotlaa bajet artis ja dya td. slumber ja ak pggil dya mamat. takpa kan? hehe. kenal tak arja lee? ak pown tak kenal. dya palkon filem ... dalam botol tuhh. haa. taw dah suma. dya kan hot. haha. dya student usm. so, xpelik lah naek bus usm. tp pelik gk laa. suppose dya naek kereta. tyre pancit kowt.. takpown dya tahu ak ada dlm bus. lalalala... hahah !

tu ja. end of story. morals of  the story.
1.  jgn tggai barang dlm bus. bus usm bukan 1 . tp berpuluh. seb baek smpat hafal no plat. hoho.
2. jgn nk glabah tak tentu pasal.
3. p lah kelas lmbat2. bleh jumpa arja lee. haha.

bye bye bye. thanks baca. saja seronok2. release tnsion tertggai barang dlm bus gara2 lelaki. sgt tak cool.
skrg sapa nk ganti blk botol air comel ak tuh? haihh ~~~

-missa-



Wednesday, 23 May 2012

nyamuk

assalamualaikum reader(s). hohoho.

nmpak sgt abnormal kan?. lepas bg salam trus gelak.
saja nk bagitau betapa bongek/bengongnya ak sebentar td.
td ptg ak balek kelas dh lewat. nk dekat pkul 5 lbih cmtu.
smentara tggu peluh kering nk mndi.. ak on9 jap. perasaan mmg ngntok tahap panda laa.
dari dlm kelas lg ak niat bila balek ja nk trus tdo. tdo. tdo.
tp bila dh smpai bilik, rasa nk on9 tgk kot2 markah esaimen dh ada. *mulia sgt. on9 pasai akdemik*
pastu ak pikir. tak elok tdo lpas asar. satgi otak xbkmbanng.
final plak dh dekat. tahan2.. tahan mata...tahannn !! jgn tdoq. call mak suma. gayut2.
tiba2... 6.50 cmtu ak terlelap. terlelap tak terlelap gk laa. smpai pkul 8 !
bngun2 trus rasa mcm mnyesal. ergh ! takguna pnya aqilah.

lupakan lah yg atas tuu. td nii... yaaa tadiii
hasil ak terrrrr tido nk mgrib td. ak rasa sgt blur dan bngong cket. huuuu
pastu rasa mcm tnsion ar. nk wat keja suma tadak mood. maths perlukan mood. *Alasan lagi*
lpas smyg isyak suma. terus ar pi buat air milo+oat. srius rasa mcm nk tdoq ja. tp awai lagi.
p amek air panas tuh. hampeh. tak panas pown. baru igt nk feeling hot choclate.
nak kata suam pown tak. heish ! tnsion ak.. baru nk rasa segar cket mnum air panas.
pastu tgh2 dok mnum. nyamuk ka apa ntah masuk.  baek nya landing dlm air ak.
dlm keadaan marah.
ak trus amek sudu. buang laa nyamuk tuu.
pastu.
pastu.
pastu.
pastu.
boleh ak pi smbung mnum lagi? smapi abeh plak tuu !
tiba2 dh abeh mnum suma. baru ak prasan .
"eh , tadi bukan ada bnatang msuk kaa? "
yuckkk ~~~~
apa laa blur sgt aku niiiii ~~
tuu ja nk cerita. sekian.

thanks for reading. peace yow. assalamualaikum.

moral : jgn tdoq sbum mgrib.

-missa- *peminum srangga. yuckk ~





Monday, 21 May 2012

facebook

assalamualaikum...

andai semua tahu.

setiap kali aku bukak facebook. hatiku bergetar. seperti ada yang memanah2.

setiap kali.

perasaan berperang.

tafsiran getaran. tafsiran rasa. hanya Allah yang tahu.

ampunkan aku ya Allah. sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Maha Pengampun.

Sunday, 20 May 2012

profile picture.

PEREMPUAN yang meletakkan gambar profile picture “kucing” “kartun” “bunga” “bear” dan “baby ” tak semestinya diorang ni tak cantik....diorang ni lebih cantik sebenarnya....
Sebab diorang tahu kecantikan itu hanya pada SUAMI SAHAJA....






cc : panduanIslam 


jumpa post nii.  and i think its nice. very nice. very very nice. kan? 
pastu teringat haritu jumpa sorang lady ( dlm bhs mlayu apa uh? nk guna prmpuan mcm xssuai. nk guna wanita pown mcm mlampau sgt? i think lady ja ngam2 ssuai. bukan kerek pakai bi okey... gigit satgi.) ok smbung... ada jumpa sorg nii dlm masjid. she's wearing purdah n jubah lgkap lah. nmpak mcm biasa2 saja. at first. but once she opened her purdah. i said. ya Allah.. canteknyaaa.... serius sgt3 cantek. masa tu dlm otak , asyik ckp bnda ni ja.. "bertuahnya suami dya. bertuahnya bertuahnya. lepas tuu terus berebut ngan kawan nak dok tepi dya tyme smayang tuu. nanti boleh salam. poyo kan. haha. 
sedangkan km yg prmpuan ni pown rasa mcm takboleh nk kelip mata. tgk dya. apatah lagi llaki? alhmdulilah dya pakai purdah. she chose the right way. hikmah Alllah dh sediakan purdah. mmg terbaek. 






aku rindukan suasana kat mekah. sangat rindu.
tiada tempat laen yg ada d hati nii. hanya mekah.  hanya mekah. hanya mekah. rumah Allah. di mana kt situ ada ketenangan. sangat tenang. bebas dari rasa dosa. jaoh dari kehidupan dunia. sungguh. hatiku letih. 
ya Allah. izinkan aku untuk menjejakkan kaki di rumahMu lagi skali. lagi skali. andai ini mungkin kali terakhir.  
izinkan ku perbetulkan smua kesalahan diri. maafkan ku iman yg slalu turun naek. huuuu ~~~ 
aminn ya kawan2 ! smoga kita dpt jejak kaki kt sana. smoga dimurahkan rezki ke sana. insyaAllah.. boleh pegi jabar rahmah. mntak dipertemukan jodoh cepat sikit. hehehehe. oh btw, jabar rahmah tuu tempat nabi adam btemu ngan hawa slpas diturunkan ke bumi. so kt situ, ramai yg org berdoa untuk jodoh. dan percayalah jodoh itu dari Allah. =)

sekian, trima kasih.. 
assalamualaikum. 

maaf atas sgala kekurangan. peace.... ^^v






Tuesday, 15 May 2012

assalamualaikum...

mcm mana sehat?

ok laa. nothing much too say. *konon. tgk lah nnt pnjg mana. hoho. takda laa.. mmg tada apa sgt.
just wondering..
people keep asking me about...
about...
about..
about.. 
about.. 
about.. 
about.. 
about.. 

 dah brapa kali sebut? hahaha. haaa. about love.... sayang...cinta...
pergh. suma dah terkumat kamit dok mnjawab. suma dah expert laa nii?
baguihhhh... alala. kalo tak terkumat kamit pown. mesti dh ada jwapan dlm hati kan? msti ada tlintas sumting kann? eeeee.. motif sgt dok geleng2. haha annoying gak ak nih.

haa sambung, pastu ak baru prasan ..haa laaaa. ak tak penah nk ckp pasai bnda2 nii suma. ak nii takde prasan ke? erk? ak nii normal ke tak? erk? ak pown tertanya2... erk? erk? ok dah laa sikit. asal bnyak plak repitition nii. mcm repeat peat peat peat peat. i i love u like a love song baby.. i i .. ergh ! ok2 stop it..

bismilahirahmanirahim..

pasal cinta. sayang. suka. apa lagi?
saya mmg seorang yg bnyak cakap.
suka bagi pendapat/pandangan.
tapi bila org tnya pasai love2 nii suma.
saya jadi mcm... oh?
saya masih 'bodoh' lagi ttg hal ni rasanya.
serius taktau apa.
antara soalan/statement femes.
"tunggu lelaki yg mcm mana lagi? ak tgk dya bla bla bla dah.. knapa tak trima? "
"bila lagi? "
"eee..takpaham aku."
"ang nii mesti memilih kan? "
" apa ciri2 lelaki idaman?"
"ang nii normal ke tak? ke lesbian?" *dh bnyak org ckp pown. wekkkk

apa jawapan ak ada? cek2 poket tgk kot ada jawapan.. buat muka blur. senyum2. *jalan.

ada test nii esok nii. .
bye...
thanks for dropping by.

mntak maaf merapu sikit. heheheh. tnsion. assalamualaikum.

tada kna mngena. selingan semata2. =)


-missa-




Friday, 4 May 2012

kesemangatan !

fuhh fuhh. (penat mcm baru lpas lari pecut, smbil2 telan air liur sket, lek luu! hee)

haa ~ assalamualaikummm....
mesti dah jawab waalaikumusalam kan? bagusss..baguss...

untuk tidak melengahkan masa lagi. sy ingin terus ke tajuk perbincangan hari ini. iaitu kesemangatan .
dgn semangatnya sy dgn ini. ingin memberitahu. bahawa kesemangatan itu bererti semangat. yaa semangat.

okey2 dah laa. makin penat lah aku gini. dgn harapan dapat menaip entri dlm masa 5 minit. akan ku cuba utk type seringkas dan sepantas mungkin. yeahh !

sebenarnya nk bgtaw. ak semangat laa nak alek perlis hari nii. siapkan 3 assignment serentak. i mean buat draf laa sebelum ak copy paste org laen. apa ingat ak hebat sgt nk buat assignment calculus sorang2? so pakat2 buat, then jumpa utk nk compare jawapan. beserta hujahan dan sebab kenapa jawapan ak begitu.
alhmdulilah laaa jawapan ak diterima umum dan kami memutuskan utk mngambil jwpn ak dan mereka copy paste utk dihantar ke lecturer. ayat bm sangat kan? haha. dah2.  siap satu !

 assignment dua. agama. small the pieces. ahh ! tadak laa.. gurau maaaa... tp at least, pasai agama kan. agama Islam pulak tuu. semangat nk buat n mgkaji tuu mesti lah ada. tajuk pulak best kan. 20 pages ak buat. seminggu awal plak ak hantar. 98% type sendiri. no copy paste. mcm hebat kan? tgk2 lecturer kata " nii bukan yg macam yg saya nakkk.. sy nak bla bla bla. "

ak : whattt?
fine... ak buat laen. 14 pages only. 80% copy paste. 2 hari siap dah. kira ak antar awal sehari laaa.. amek kau. p bg lecturer. "ok tak doctor? "   lecture : "haaa !!! mcm niii laaaa !! " semangat.
nmpak tak? laen kali ak kena antar lagi last minit, lagi bnyak copy paste , lagi bagos. haha ! ajaran sesat. takda... sebenarnya kena jumpa lecturer. tnya apa yg dya nakkkk.. kan senang. kalau lah ak taw dya aka bagi sebijik2 apa yg dya nak. haih. tak perlu ak buat kerja dua kali. pengajaran ok pengajaran.

last. assignment calculus. kena antar mggu depan. sebab ak nk balek mggu nii, ak siapkan jugak semalam. senang jaa.a.. wah senang. senang lerrrrr.... kalau copy paste . ok dh laa. bukan ni yang ak nk cerita sbnarnya.



semangatnya smlm ak tdo kul 4 sbb siapkan suma assignment. nak balek lah konon arini. ak pown packing suma laptop, bukuu suma sbb isnin ada 2 test. tp tapa. taw dah fail. so tayah stdy, balek je umah. haha ! bukan patah semangat.. tapii tapiii.. tapiiii... ah. nanti masuk usm taw lah ! haha.

dgn beg yang sarat tuu ak galas. naek bus. gi kelas.  abeh kelas. ak gi antar suma asignment2 tuuuuu....jalan kaki ja suma. nak cepat. konon. pastu nk pegi beli tiket bus balek perlis selalunya ada. banyak. tiba2 "sory dik !!! tiket abehhhh... tinggal esok pg ja ada.."

ak : whattt???
wahh ! beg berat kot. sbb buku n laptop kan. pastu igt ak naek keta ka pegi kelas suma tuu. jalan kaki. yag jaohnya sejaohh. ah! nanti dtg usm nii taw laa luas mana. tp alhmdulilalh.. ak hdup lagi ni haa. tada laa penat sgt naek turun bukit pakai baju kurung dgn beg bsar berat nii.. dgn hari yg remuk berkecai... 'not' big deal pown kan? huuuu !!!!

then, ada laa ak kat bilik ak nii kembali... dgn berbekalkan laptop yg ak bawak dari td. ak tulis entri nii. .tadaaa !!! hahahhaa

tetiba ak rasa mcm pnjang plak? ntah laa. kali ni ku luahkan suma benda, cewah. haha ! okey, 20 minit ak type entri nih. aaa ! rugi masa tido ak 15 minit. dush ! masa itu berlari ok berlari.. masa dh tak berjalan dah skrg,,,

thanks for reading such a long entri. kuikuikuik...

bye. assalamualaikum. thanks. sorry. have a nice day. peace !

Friday, 27 April 2012

sweet sweet thing

assalamualaikumm.....

hai borink guys n girls.
mana tahu yg hmpa borink?
sbb hmpa bukak blog xseberapa nii.. sah2 tgh borink kan....

okey actulally everyday is getting worst i think.. huuuuuu sedih kannn..
but its good for me. thats what we call challenging, kikiki.....
ya lahh.. makin dekat nk final...
makin lecturer sedar dh tak cukup masa...
maka makin bnyak lah test, assignment, program sini sana.
dengan ak yg berlagak activ, suma benda nak masuk.
dengan nk complete kan kredit hour..
my course takes three years only. tahu kan?
dgr mcm best. tiga tahun je??? wahh !!
best laaaa... nnti boleh bla bla bla..
pfftttt ~~~
patotnya cos nii 4 tahun.
serabut otak ak nk compresskan 4 tahun jd 3 tahun.
sem lepas ak amek 4 pper je. within 3 weeks. sgt lama yerrr nk abehkan last pper.
tu pown rsult mcm apa ntah.
and this sem. LUCKILY i got 6 papers only. 6 only maaa... in 11 days to finish.
mesti kata ak kecoh kan? spm 9 pper tak bsing pown.
erk? aaa... spm mmg sama dgn degree pownn.. =P
haih ! dh laa ada sejarah apa benda ntah.....
aiyooooo... mcm mana tiba2 ak boleh jumpa sejarah balek niii ??
dengan dugaan dari org sekeliling yg selalu nk salahkan org lain.
bila dah buat salah, nak jugak tuding jari kt org laen.
i donno till when ppl will act like this.
semoga Allah tabahkan hati kecilku.
i know, He knows better. thanks Allah... for giving me such challenges.
hanya org terpilih saja yg diberi ujian.
dan Dia pilih ak... dan ak terima seadanya insyaAllah.
dah2.. tanak cakap yang bitter bitter things.
tajuk konon sweet... hahahha... saja.
its the way to get something positiv right?
motif sangatt... haha. ok dah.

actually...

this is the sweetest thing.
thanks to u. for complete me...
dia sangat setia menemaniku..
perghh. takda lah. tp dgn adanya dia.. ak rasa mcm a little bit funtioning.
at least ak xperlu risau makan minum ak..
since i really don have tyme to eat.
bekejar sana sini.. naek bukit turun bukit.
*tapi tak kurus jugak. sbb u lah !!


aa... nama dya sperti yg tertera CRUNCHY BITE WAFER. takda lah mahal sgt. ak pown student jugak.. tak kaya. and as eveyone know, im not consuming the expensive thing since i am a mathematician. tetiba? ada kaitan ke? hahah..
seriusly.. i must bring 1 or 2 wafer nii dlm beg every dayyyyy...... nmpak tak? kalau mahal, abeh laa duet ak. hohoho. i don have my breakfast n luch bcoz of this thing lah. sanga sangat sangat manis u knoo... i love it very much ! <3
dah, bajet mcm doctor dah. doctor kn slalu xsmpat nk mkn sbb nk gi tgk patient, so they always bring sumting to eat in their white coat tuhh... dh mcm poket doremon. sebelah ada stetoscop, sblah ada makanan !!
aaa tu je lah. and my fren datang bilik ritu and she said. "ya Allah yanggggggg.... bnyaknya wafer? qlah mkn sume ni keee? eee tak bagus laaa. kncing manis. -_-""
dgn innocent nya ak kata.. " ya Allah yanggggg... takdelah mkn skali gus... " pastu dya geleng2 tgk stok wafer ak bnyak sgt. heeeee ~~~~
tapi org ckp kan ke bnda manis nii bagus utk otak? so, pakat2 lah mkn gula ! ~~~~

till then, bye2 sweetiesss ~~

-missa-

Sunday, 22 April 2012

sangat mahal ..

assalamualaikum..

sihat? alhamdulilahh... semoga hari nii lebih baek dari semalam. cewah ! heee

sambungan tingginya nilai syurga....renung renungkan... sory tak pndai sangat nk bercerita.. hehehehe...


ada satu cerita.
kisah benar.
saya kenal seorang hamba Allah nii.
si buta yg datang menjual barang2 demi mencari rezeki yg halal.
dia hanya berjalan kaki dari kuala perlis ke kangar demi nk cari rezeki utk keluarganya.
sebab kesiankan dya. mak beli semua barang2 dia supaya dia takpayah pegi menjual dan terus balik.
dipendekkan cerita. abah hantar dia ke rumah terus. sambil2 tuu boleh taw rumah dya kt mana.
kenal dgn semua ahli keluarga dya. ada brapa bradik ntah sy pown tak igt.
tp semuanya tak sihat.
hanya dya yg sihat, tapi buta.
mak dya jaga adik beradik laen. ayah dya nelayan, pown agak kurang sihat. slalu saket kaki dan takleh bdiri lama.
ok, pendekkan lagi cerita yg ada.
si buta ni disahkan mngidap kencing manis yg sgt tggi. memerlukan kos yg tggi.
setelah lama mngidap.
baru2 nii, dya diserang strok.
bayangkan, sebelum nii dya yg cari rezeki utK keluarga dya.
pastu lepas dya saket..
maksudnya kat sini, tak cukup dgn ujian buta, Allah beri dya ujian yg laen pulak.
then, my mom nasihat supaya dya bersabar.
dlm keadaan susah dya nak bercakap.
dya still boleh kata " kalau ini ujian Allah utk berikan saya syurga, saya sanggup."

sudahlah buta, berbakti kpd kedua ibu bapa, tak merungut dan xsalahkan sesiapa. tak malu dgn keadaan diri sendiri. malah masih mencari rezeki seperti org normal. berkahwin dgn seorang yg buta, demi mengikut sunnah. ada penyakit kencing manis tahap yg tinggi. diserang penyakit strok, takleh bjalan, bcakap pown kurang jelas.

semoga dya, ditempatkan dalam golongan org yg beriman ya Allah.
mcm tuu lah tinggi dan bernilai nya SYURGA.

Saturday, 21 April 2012

mahal ke?

assalamualaikum..

bercakap pasal mahal, apa yang mahal?
duit hantaran ke?
rumah banglo?
ipad? *xcukup mahal ke utk hampa?
bmw?
aaa proton inspira?

okey, cukup laaa kowt? hehehhe... haaa. berbalik pada tajuk, mahal ke?

selalunya benda2 mahal niii.. mesti susah nk dapat kan? tapi, kalau dah betol2 kita nak, mahal pown takpaaaaa... akan ku usaha untuk memilikinya.... gituuu?
yeah. hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.. yelah tuu korang. iya iya jaa anggukk..
pendek kata, mesti korang akan berusaha utk dpt sesuatu, btol tak?

contoh laaa. amboi. siap contoh. bagus btol. ok, contohnya kita suma mesti laa impikan nk rumah besar2, hidup senang kan? tak payah nk tipuuuuuu cakap tanak... bajet innocent ja suma.
sebab tuu laa semua blajar pandai2, nk do oversea. nak kumpul duit banyak2. kann? bukan senang nk buat rumah tuu !
agak2 2 juta cukup tak nk buat rumah yg diimpi-impikan tuuu? rasanya tak cukup kan? 2 juta tuu baru untuk tingkat satu. nak buat laa 5 6 tingkat, baru ada lif kan? hahahah.. angan2 nak tinggiiii..

sama lah dengan syurga Allah.
syurga Allah sangat lah hebat ! besar ! subhanallah.... tak tergambar.
agak2 murah tak?
agak2 senang tak nak dapat?
mesti laa susah......
bukan senang...
bukan nak runtuh kan semangat utk mengejar syurga.
tapi sekadar memperingati.
bersedialah untuk susah, diberi pelbagai jenis dugaan.
kerana ada syurga menanti insyaAllah..





Friday, 20 April 2012

aku bangga !

assalamualaikum...

tiba-tiba ja bangga kan? ya..... hari nii. aku rasa bangga sangat. sebab aku dilahirkan dlm agama Islam, agama yg cukup indah, cukup sempurna .. cukup.. semua cukup tanpa cacat cela. subhanallah...

mesti korang kata.. "eee,baru taw ka? dh lama kot orang taw. apa diaaa laa dia nii"

takk.. seriusly aku pown dh lama tahu. but, aku tak pernah dalami.
aku bangga jadi muslim. sangat bangga bersyukur dilahirkan dlm Islam.
pastu aku pikir... mcm mana bangga nya jd umat Islam tuu?
apa yg boleh aku buat as a muslim? tepuk dada, tnya iman... sungguh, takda jawapan.
iman masih tak mampu nk jawab. lemahnya iman aku. huhuuu..

banyak lagi yang aku kena buat...
ya Allah, semoga ada kesempatan masa utk aku.. sebelum aku mengadapMu.
sedih sangat.
tengok cermin.
rasa serba kekurangan.
kesian kat diri sendiri.
Allah dah bagi semuanya sempurna.
tapi, apa aku dah buat?
semoga, aku berjaya buktikan yg Islam itu indah dan sempurna. insyaAllah.
semoga aku sentiasa ingat, dunia nii sementara..
aminn !


ampunkan dosa ku ya Allah.. maaf kan kesalahan ku sahabat.. ='(


Wednesday, 11 April 2012

the day

assalamualaikum...

mesti dah tahu kan?
kelmarin semua org kecoh dgn gegaran yg berlaku kt certain negeri kt malaysia akibat gempa bumi yg stiggi 8.9 sr brlaku kat acheh.. antara negeri yg rasa gegaran, perlis, kedah, penang, pahang, selangor n kl. tu je lah kowt...  dah. suma org tgk berita, suma org ada fb, suma org tahu.

contoh keadaan, ni kat queensbay, penang. 
*i'm not there... my fren did. 


dan saya, nur aqilah khadijah rosili rasa sangat bertuah sbb dipilih olehNya utk merasai detik2 yg mencemaskan tuu.. seriusly, rasa bersyukur sgt.... bersyukur sebab selamat tuu satu.. tp yg paling penting, bersyukur sbb dapat rasa kuasa Allah yang sgt besar.. bukan senang nk rasa kan? masa berlaku tuu plak, sy dgn kawan2 sekolah rendah yg dh lamaaaa sgt kami tak jumpa. yelah. nama lagi skolah rendah. they are anis, syamim, masitah... hai guys. hehe.

okey, pengalaman tayah cakap lah.. perasaan tayah cakap lah. tp ya Allah.. mmg rasa nak sujud tak bangun2 dahh.. betapa hebatnya kuasa Allah. ya kuasa Allah tuu sangat hebat. ada sapa mintak nak gempa bumi ke? mesti lah tadak kan.. tp Allah bagii. bagii kita rasa... sebagai peringatan untuk kita. ada yang tak sedar ke?

perasaan bila dh dpt keluar dr tmpat kejadian tuu kan. rasa lega sangat... sekurang2 nya dah selamat dari satu hal. tapi nak dijadikan cerita, nak ditunjukkan lagi kuasaNya, berlaku accident pulak depan kereta kami.  kereta langgar moto. mungkin sbb suma orang sibok nk selamatkan diri dr dlm bangunan tuu.. ibarat keluar mulut harimau, masuk mulut buaya. btol ka peribahasa niii? *takingat !! * ok biarlah peribahasa tuu. motifnya kat sini. kalau dah ajal tuu, tak kira masa, tempat dan mcm mana. kan? sekarang kita dh sedar yg mati tuu dekat?

jadi, jangan lah ingat kita nii muda, sihat walafiat nii lambat lagi nk mati.. sebab kita taktahu mcm mana n bila.. ingat. kuasa Allah tuu luas. luas sangat. subhanallah... jadi, sebelum perkara nii berlaku.. sebelum terlambat. moh laa kita bertaubat, bermaaf-maafan, menginsafi kesalahan yg lalu... semoga kita mati dalam keadaan Islam, muslim. aminnn !

lagi satu.... jangan ingat hidup nii sekali, kena enjoy puas2.. ya Allah. fahaman mana kita dpt nii? ingat jugak.. mati pown sekali saja ! sekali ! masa tuu dah takboleh mintak nak repeat. kalau exam, failed. boleh laa mintak nak repeat... kalau dah mati, tak boleh nak hidup balek sayang.... tak boleh... semoga, kita ditempatkan dlm golongan orang yg beriman.. amin ya Allah !

mari beristigfar, berzikir, memuji Allah.


ops lagi satuu.. dari keluarkan kata2 kesat.. lebih baek beristigfar, berzikir, ingat Allah... semua tuu bekalan kat akhirat nanti.... bekalan tuu.... semoga kita sedar. semoga kita diberi hidayah. semoga kita tak kejar dunia semata2... semoga2!... hehehe

trima kasih ya Allah. alhamdulilah. segala puji bg Allah. Tuhan sekalian alam..

berdoa. amin ya Allah.. 


manusia biasa, hamba Allah,
-missa-

Saturday, 7 April 2012

dear you

hai assalamualaikum... *kalau bukan islam jgn jawab.

tak kesah lah kalau awak nk cakap belakang kan.
tak kesah lah kalau awak puas hati dapat luahkan perasaan dgn cara mcm tuu.. teruskan.
tak kesah lah kalau awak dh bnyak sngat pahala nak sedekah..  saya amek..
tak kesah lah awak nk terjah tak pakai helmet..
tak kesah lah awak datang dari ceruk mana.
tak kesah lah awak nak buat apa2 pownn.. buat buat.. nanti kalau tak buat. tak nikmat plak hidup awak dok? rasa menyesal plak nanti kalau tak buat. masa bukan boleh undur.
tak kesah lah awak hebat pown.

tapi tolong, cakap ingat agama sikit.. ingat adab sikit.. malu lah. datang blog orang, dok ckp bukan2. dah laa tak bagi salam. kenalkan diri pown tak...
*lagi sekali saya mintak maaf kalau awak bukan org islam, tp still agama awak tak ajar awak buat benda2 ni suma agaknya...

btw, thanks for dropping by.... =D

wasalam.

Sunday, 18 March 2012

kenangan..

assalamualaikum..

arghh. srius tadak niat nak jiwang2 kat sini okey... cuma yalah. sapa ja tak suka crita vanila coklat? tell meeeee ! telll meeeeee ! *buat muka mmg hodoh terok ahh* mesti arr suma sukaaa... mesti suma histeria ja nk tgk crta tuuu.. tayah tipu ahhhh... bukan girls ja suka tgk.. laki pown tgk kan? kan? eee tayah arr dok muhongggg..... sronok plak rasa ckp utagha... jari ak memberontak n mnulis bhasa utagaha pekat kali nihh. hahaha...

aku suka sumaaaaaa lagu dlm cerita nihhh.. yeaaaaaa... semuaaaaaaaa....... meh tgk satu.
tayah nk kata lirik nii ada kena mngena dgn aku.. serius tadak... tadak lgsung.  mana daa.......*muka innocent*... tayah nk tenung lama sgt laa muka nii. kantoi satgi..  hihi


kenangan hidupku - geisha



jika ku hadir untuk disakiti
biarlah ku pergi jauh dan sendiri
tanpa ada kamu siapapun di sini ku menangis
kebodohanku telah anggap dirimu
kan baik hatiku butakan hatiku
kau pergi saja tak ku tahu, ku tlah layu
mungkin karnaku terlalu mencintaimu
ku terluka
reff:
kemana ku berlari
kemana aku kan pergi
ku cintai namun benci
caramu mencintaiku
biarlah ku simpan
menjadi kenangan hidupku

aaa sweet kannn lagu nii? yaka sweet? hehe.. ntah laaaaaaa... tp aku suka. bye naughty2 jiwang2 guys... 

wasalam. <3


Friday, 16 March 2012

Thursday, 15 March 2012

assalamualaikum...

hey babe.. amboii ! haha.. tadak.. teringin nk update blog.. tp tataw nk update apa.. plus x cukup masa... tringin nk buat status fb.. tp xtaw apa tujuannya.. teringin nk tulis diary tp malas tak terkata... cewahh. berfalsafah sikittt.... apa kau ingat budak maths takleh buat ayat bm dgn btol ka? memang pownnnnnnnn.....

if and only if u know my feeling
if and only if u know that im really hurt.
that's the point for me to hate u..
but that's not the reason why i should forget u.. =') 

till then, wasalam...

 # have a nice day people... pray for my success in whatever im doing bcoz i think i'm facing a failure right now... thanks ! <3

Thursday, 8 March 2012

takguna.

assalamualaikum...

sehat tak sumaaaaa?? bagusssssssssss..... pndai anak2 ...... okey2..

ak tak tahu apa yg ku rasakan
saaat pertama kali melihat dirimu
seluruh tubuhku terpaku dan membisu.
detak jantung ku berdebar tak menentu......

perasan x? perasan sgt ka? fine fine. i admit it. tuu lirik laguu... tu yg jiwang semacam jaa.. motif nk cakap first line tuu ja. tpi besa lah ter over excited p nyanyi plak... ya Allah boringnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... blog sapaaaa laaaa niiiiiiiiiiiiii....

eee... dok buat muka tnsion apa? relax dah ar.. oo taktau motif entri nii?

motif dya mudah jaa.. mntak ramai2 tepuk tangan boleh? pleaseeeeeeeeeeeeeee...
jom pakat2 tepuk tangan kt sorang kwn saya nihh.. sy rasa dya hebat lah...
serius hebat. sbb dya ibarat menanam tebu di tepi bibir. taw kan? kalo tanam tebu atas tanah org tak kata hebat. ni dah ada tepi bibir, mmg gempak lah hebat kan?  hehehhhe.... dah2. sudah2 tepuk tgn tuuu...

hypotesis 1 : semakin ramai yg kita kenal, semakin bnyak ragam kita nmpak.
hypotesis 2 : smakin bnyak ragam kita nmpak, smakin bnyak pngalaman kita

kesimpulan : jgn biarkan pengalaman buruk mnjadi pghalang utk kita nk kenal org laen.

rumusan : ya Allah apa aku merepek nihhhhhhhhh....

soalan pemahaman : faham tak ? mesti tak kan? yes ! saya brjaya buat anda semua pening bersama saya... yeay ! tepuk tgn utk diri masing2....... clap clap clap.

SORRY ! im just releasing the stress inside my head and i feel very borink bcoz im being too nice for a week since im too busy here and there and xsmpat nk bergurau senda with my frens. hohohoho. memang rasa stres kalo tak dpt kacau org...

haaa ! satu lagi. nama pown entri tak guna. mmg tak da pekdah nya entri niiiiiii...
saja suka sukaaaaaaaaaaaaaaa jaaaaa....

bye assalamualaikum !

Wednesday, 22 February 2012

i'm just.....

assalamualaikum..

*with low tones not like usual. usually i use the the very excited one.*



hey guys... noo... im not sleepy or sick. of course not.
but.....
i'm really tired of this game.
seriously t.i.r.ed.
e.x.h.a.u.s.t.e.d,
no matter how strong i am to say "lorh? never mind.. im ok".. "im fine" "i don care" . "im sad? of coz not" . i'm cool". " i don have any problem" and what so ever.
even my lips keep on smiling... laughing..
but deeeeeeeeeep inside my heart.
i wanna say something. just SAY. not shout or 'memberontak' ka apa...
i never let my heart 'bersuara'. u know bersuara? hahaha. ok2 jgn gelak.
i just wanna say. "just. stop it. pleaseeeeeee"
im tired to be in this game. people please. stop it.

kadang2 rasa nak pergi jaohhhhh.. jaoh dari suma orang...
just let me be happy with the one who loves me (among family n fren)  and Him.
but i have no choice.
i have to face it.
tolong laa im not asking anyone to understand me. NOT EVEN ONCE. seriously not. up to you either u want to comfort me or not. i'm just fine... as long as u're being sincere to me. i don need a liar. really don need. awak nak kutuk saya, sy tak marah.. awk ada pndapat awk sendiri. asalkan awk tak puji sy depan sy. belakang saya awak kutuk.. u're not a coward rite?


but i want u to understand.. hidup nii sementara saja. S.E.M.E.N.T.A.R.A.. kalo awak rasa hidup sementara nii laa nak enjoy puas2, nak maen puas2.. awak buat dulu yer... buat lah apa yg awak suka. sy tak halang. lg halang, lg nak buat kan?


the reason why i just can keep on smiling .... sbb sy tahu, apa pown yg mereka lakukan, pasti ada balasan setimpal dr Allah.. mereka mungkin terlepas kt dunia, tapi bukan di akhirat..  sy yakin tuu !  jd awak2 yg kt luar sana tuuu, yg terluka, marah, bebal suma tuu.. don wory ok? smile jaaa.... Allah sentiasa berada dgn org2 yg sabar... =)



so, at this moment, realizing that anything can happen within a second.... saya, nur aqilah khadijah rosili nak mintak maaf banyak2 kat kawan2 baek saya.. adlin, eikha,  fify, hanis, masitah, noni... (susunan mngikut abjad yer) andai ada kata2, perbuatan , atau apa2 kesalahan yg dlakukan,yg dh mengguris hati dan prasan, iklas mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki... mesti pernah ada buat salah kan spnjang prsahabatan rapat kita... mesti ada, insyaAllah... bnda yg sama takkan berulang.. lagi satu, halalkan suma.. tp kalo ada hutang mana2 tuu cakap laa.. hehehehe... semoga persahabatan ini diberkati Allah SWT.  sahabat yg baek, dibawa ke syurga... aminn.. 


-missa-